Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nazistisk zon" upprör ortsbor

Svenska motståndsrörelsen har förklarat Gällersta och trakten runt omkring som nationalsocialistisk zon.– Det är för bedrövligt, hur kan de hävda att de tagit vårt område, säger en av de boende på orten.

Annons

Det var i början av februari som den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i brevlådor bland annat i Gällersta, men också på en rad andra orter i länet. På flygbladet står det att området har förklarats som nationalsocialistisk zon, vilket skulle innebära att Svenska motståndsrörelsen är etablerad i området.

Det här har fått flera boende i området att reagera.

– Jag tycker det är för jävligt, säger en man som vill vara anonym. Jag förstår inte hur de tänker, har de här personerna över huvud taget gått i skolan? Vet de vad som hände under Andra världskriget?

Mannen känner sig själv inte rädd men tycker det är skrämmande att några kan hävda att de tagit över området.

– Jag är själv född och uppvuxen här, jag tänker inte gå med på det, säger han.

En annan man som bor i närheten uttrycker samma åsikt.

– Vad menar de med att utropa det här området som en nationalsocialistisk zon? Vad ger dem den rätten? Jag tycker mig i alla fall inte tillhöra en sådan zon och det är jag inte ensam om att tycka, säger mannen som också han vill vara anonym.

När NA ringer runt är det ingen som vill medverka med sitt namn i tidningen. Man tycker det känns olustigt och är rädd för att de som delat ut flygbladen på något sätt ska dyka upp. Några har inte heller brytt sig om det nazistiska budskapet utan bara slängt lapparna i soptunnan.

Men vad betyder det då att Svenska motståndsrörelsen, SMR, utropar ett område till nationalsocialistisk zon? Pär Öberg är presstalesperson för organisationen. Han menar att det betyder att folk från SMR på något sätt har etablerat sig i området, eventuellt kan man vara på gång att starta en lokalavdelning där.

– Det betyder att det finns nationalsocialister i området, säger han.

Men exakt vad det innebär vill han inte gå in på. Han vill inte heller förmedla namn och telefonnummer till några som i så fall verkar i området.

Svenska motståndsrörelsen gjorde också en aktion i Örebro i januari. Då satte man upp spärrband runt två skolor och Migrationsverkets lokaler.

Varför gjorde ni det?

– Vi gör det här för att det är svenskfientliga lokaler, säger Pär Öberg.

Hur menar du med svenskfientlig?

– I skolan är samhällskunskapen vinklad, historielektionerna för snäva och lärarna lär sig genus på högskolan. Det tycker vi bara är trams. Vi tycker män ska vara män och kvinnor kvinnor, säger Pär Öberg.

Svenska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) är en nazistisk organisation som bildades 1997.

SMR växte fram ur Nationell Ungdom (NU) och blev en samlingspunkt för en del som tidigare varit med i Vitt Ariskt Motstånd (VAM). NU avvecklades 2006 och aktivisterna ombads söka medlemskap i Svenska motståndsrörelsen i stället. Aktivister med anknytning till SMR är dömda för en lång rad grova brott, bland annat mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999.

Under andra halvan av 00-talet genomgick SMR en period av radikalisering. Retoriken hårdnade och medlemmarna utförde flera grova brott mot folk med andra åsikter än dem själva.

Ibland kallar sig medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen även för Nordiska motståndsrörelsen, men det är i grunden samma organisation.

Annons
Annons