Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Nu blir kontokortet kodlöst

Nu kan du slippa knappa koden när du handlar på ditt kort. Men det finns risker med den nya tekniken.

Britt-Marie Törnvall, kassörska på Ica i Krämaren, tror stenhårt på det nya betalningssättet. ”Det är smidigt och går jättesnabbt. Det är också roligt att många äldre använder sig av det här”, säger hon.

Kontaktlös betalning kallas tekniken som Ica-banken var först med att införa i Sverige under 2015. Det handlar helt enkelt om ett bankkort som du scannar framför kortläsaren.

Någon kod behövs inte.

I dag finns runt 500 000 sådana kort ute på marknaden sedan Länsförsäkringar, Danske Bank och American Express följt Ica Bank i spåren. Senare i år väntas även storbankerna haka på.

– Vårt mål är att minst 50 procent av alla kort ska ha möjlighet att göra en kontaktlös transaktion i slutet av 2017, säger Fredrik Westerman.

Han jobbar som konsult åt Pan Nordic Card Association. Det är organisation bestående av banker och andra kortutgivare vars uppgift bland annat är att koordinera införandet av de nya korten.

Man kan bara handla för 200 kronor åt gången utan kod. Dessutom innefattar systemet slumpvisa kontroller där koden måste tryckas då och då.

– Varje kortutgivare har ett sådant kontrollsystem men de bestämmer själva hur det ska utformas. Det kan vara att du får trycka koden efter att ha handlat för en viss summa pengar eller genomfört X antal transaktioner under en viss tidsperiod, säger Fredrik Westerman.

Mastercard och Visa har drivit på den här utvecklingen. I Sverige ligger vi dock efter många länder i Europa.

– Finland ligger långt före oss liksom även Danmark och Norge.

Fördelarna med att scanna korten – eller blippa som många säger – är att det går snabbt att betala.

– Som du förstår fungerar det här jättebra i miljöer där det finns behov av snabb betalning – lunchrestauranger, kollektivtrafiken, på Pressbyrån, säger Westerman.

Men han medger att det finns risker. Tappar du kortet och det dröjer ett tag innan du märker det kan en oärlig person hinna handla flera gånger på det innan kontrollsystemet slår till eller när du själv spärrar det.

– Men det finns risker med alla former av betalningar. Kontanter kan man ju tappa, säger Fredrik Westerman.

Enligt honom är det bankerna som står för risken om kortet kommer på villovägar – så länge du kan bevisa att du inte agerat vårdslöst.

– Varje sådant ärende utreds separat och det regleras även i lagen, säger Fredrik Westerman.

På Ica City i Krämaren har systemet varit i gång sedan förra året.

– Jag kan inte påstå att det är många som blippar sina kort. Det klart vanligaste är att man slår sin kod, säger butikschefen Thomas Roth.

Han är ändå nöjd.

– Ja, det går betydligt snabbare i kassan på det här sättet. Vi har ett stort kundflöde och mycket småköp så det här uppskattar vi mycket. Jag använder själv den här tjänsten och den fungerar klockrent, säger Thomas Roth.

Kontaktlösa betalningar

Maxgränsen för ett inköp utan kod är 200 kronor. Vill du handla för mer än kan du ändå scanna kortet. Men då krävs det att du slår din kod.

För att ta ut kontanter måste du också slå din kod. Slumpmässiga pinkodskontroller förekommer. Den som inte vill ha funktionen kan stänga av den.

Metoden bygger på att en mottagare i kassasystemet läser av den antenn som finns på ditt kort. Tekniken går även att använda på mobiltelefoner och andra smarta saker.

Annons
Annons
Annons