Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Ökad risk med kort utan kod

Kort som inte kräver kod ökar risken att tjuven stjäl dina pengar, menar polisen.

Förutom de kontaktlösa betalningarna finns även det som kallas chip and go. Där stoppar kunden sitt kort i kortläsaren i stället för att scanna det. Men någon kod behövs inte här heller.

Chip and go och den kontaktlösa betalningen gör det smidigare att betala – men det ökar risken för att du förlorar dina pengar om kortet hamnar i orätta händer.

– Javisst, eftersom det inte behövs någon kod. Då är det bara för tjuven att snabbt handla så mycket han kan innan kortet spärras, säger brottsförebyggaren Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

I Nya Zeeland, Australien och Storbritannien säger sig polisen ha mängder med anmälningar om kort som stulits – eller bara lånats en stund – av personer som sedan handlat på dem. Men bankerna i de här länderna tonar ned riskerna.

– De menar att det inte alls är så farligt, säger Olofsson.

Chip and go är säkrare än de kontaktlösa betalningarna eftersom de senare korten kan scannas av kriminella ligor. Tjuvarna har då en egen terminal där ett visst belopp knappas in förväg. När en person med ett kontaktlöst kort kommer inom räckhåll för terminalen överförs summan automatiskt till ett konto som en så kallad målvakt står för.

– Men jag tror inte det är nån större risk att råka ut för detta. Det är en ganska avancerad brottslighet och det rör sig om lite pengar åt gången, säger Anders Olofsson.

Annons
Annons
Annons