Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Örebroföretag granskas   för utskick av spam   

Företaget Mailcom från Örebro granskas av Konsumentverket för att ha skickat obeställd reklam via e-post, så kallad spam.– Vi har fått in ett stort antal anmälningar mot dem, säger Marek Andersson på Konsumentverkets rättsavdelning.

Totalt har 57 anmälningar mot Mailcom kommit in till Konsumentverket i år.

– Det finns ganska många företag som jobbar med marknadsföring via mejl, men Mailcom är ett av företagen som utmärkt sig för att ha skickat obeställd marknadsföring och därför har vi startat en utredning, säger Marek Andersson.

Godkännande krävsFör att ett företag ska få skicka reklam till en privatperson via e-post krävs att privatpersonen har godkänt det. Men i anmälningarna uppger privatpersoner att de fått mejl från Mailcom utan att ha lämnat varken e-postadress eller godkännande.

– I en del av fallen har företaget skickat ut marknadsföring åt andra företag, men det mesta handlar om marknadsföring av deras egen produkt, säger Marek Andersson.

Skräpmejlen fortsätterEn man skriver i sin anmälan att han får massor med skräppost från Mailcom och företagets system Venamail som skickar ut marknadsföring åt Mailcoms kunder. Trots att han avregistrerat sig från systemet och mejlat till företaget fortsätter skräpmejlen att fylla hans inkorg.

Marek Andersson berättar att även han fått spam från Mailcom.

– Enligt lagen finns det ett krav på att samtycke ska ges i förväg, och jag har aldrig uppgett min adress. Det är ungefär som att tacka nej till reklam till sin vanliga brevlåda, det ska respekteras.

Han inväntar nu ett yttrande från Örebroföretaget som ska svara senast den 26 oktober.

– Många kommer in med en rättelse och då lägger man ibland ner ärendet. Det finns också möjlighet att förbjuda fortsatta åtgärder vid vite, och att gå till Marknadsdomstolen, säger Marek Andersson.

Vad tror du händer i det här fallet?– Det är så pass solklart så förbud vid vite är den enklaste åtgärden.

Annons
Annons
Annons