Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Polisen har svårt att rekrytera till Vivalla

Polisen har haft historiskt svårt att rekrytera poliser till tjänster som områdespoliser i exempelvis Vivalla. – Jag tror att det krävs ett intresse för människor, säger polisen Fredrik Malm.

Fredrik Malm.

NA har rapporterat att Örebropolisen under våren kommer att utöka bemanningen vid polisstationen i Vivalla, med minst 25-30 poliser som ska utgå från området. Stationen ska också öppnas upp och vara tillgänglig för medborgarna under vissa tider.

Polisen i Örebro har dock haft historiskt svårt att rekrytera poliser till den typen av tjänster.

– Vi har under en period haft svårt att rekrytera till verksamhet där man jobbar nära medborgare. Det handlar nog om att vi helt enkelt är för dåliga på att jobba långsiktigt och med kontinuitet, säger Annika Laestadius – tidigare Haaster –, chef vid lokalpolisområde Örebro, och fortsätter:

– Man kanske inte har vågat lita på att vi verkligen ska jobba långsiktigt. Det har jag full förståelse för eftersom vi har en verksamhet som ofta prioriteras om.

Annika Laestadius säger dock att man kommer att kunna fylla platserna som krävs för satsningen på stationen i Vivalla. På fredag ska rekryteringen vara klar.

–Men det är inte ett jättetryck. I min värld skulle det här vara det mest intressanta och viktiga man skulle kunna jobba med inom polisen, säger hon.

Det blir dock inga nyanställningar. De resurser som finns i dag kommer att fördelas om.

Ser du någon risk i att någon annan verksamhet blir lidande?

– Det finns alltid en risk, men vi måste prioritera så gott vi kan med det vi har. Så länge vi inte är fler får vi hantera det vi har. Vi ska försöka jobba smartare nu, säger hon.

Fredrik Malm, som tidigare var gruppchef i Vivalla när polisstationen öppnade 2010 och nu arbetar som kommunpolis, håller med om att det har varit svårt med rekryteringarna tidigare.

– Så har det varit hela tiden, vi har haft svårt att rekrytera till ungdomspolistjänster eller områdespolistjänster.

– Jag tror att man får samma bild om man frågar skolan, Öbo eller någon annan verksamhet ute i stadsdelarna.

Han menar att det krävs mer än bara vanligt polisarbete från dem som jobbar som områdespoliser.

– Man får ge lite mer av sig själv än man behöver annars. Det kanske inte är alla som vill det. Det krävs ett intresse för människor och kunna sätta sig in i deras situation.

Anders Sjöberg, ordförande i Polisförbundet i region Bergslagen, säger att flera av de satsningar som gjorts tidigare i Vivalla inte varit särskilt lyckosamma.

– Man har tillsatt några stycken som varit engagerade, men sen har man inte gett dem riktiga förutsättningar. Grupper som kanske varit fem-sex stycken personer har krympt. Sen har det i princip bara varit Fredrik Malm kvar där ute, säger Sjöberg.

Annons
Annons
Annons