Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikern: Sms-lån bekostar IS-resor

Örebroare har använt bland annat sms-lån för att betala terrorresor till Syrien. Det menar den tidigare ministern Elisabeth Svantesson (M) som nu kräver tydliga åtgärder av regeringen.

Annons

Uppemot ett 20-tal unga örebroare har rest till Syrien de senaste åren. På bilden syns en al-Quidakopplad grupp i Syrien, samt Elisabeth Svantesson (M).

I en skrivelse till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill den lokale riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M) veta vad regeringen har gjort för att motverka finansiering av terrorresor. Detta efter att penningtvättslagen skärptes den 1 augusti 2015.

Svantesson (M), som lämnade in skrivelsen till riksdagen på måndagen, menar att personer som ansluter sig till terrorgruppen Islamiska staten, IS, fortfarande använder sms-lån och blancolån för att betala resorna.

– Jag har träffat Säpo på både nationell nivå men också här i stan. Och de har berättat att det är så här resorna finansieras. Och Säpo har ju god grund för detta, säger Elisabeth Svantesson (M) till NA.

Har Säpo sagt hur mycket pengar det rör sig om?

– Nej, men det verkar som att man tar ganska många lån av den här typen på kort tid. Antagligen betalar de aldrig tillbaka. Det är ju ett bedrägeri men framför allt är det oacceptabelt att långivarna inte gör mer för att ta reda på vem de lånar ut pengar till.

Den 1 augusti 2015 skärptes penningtvättslagen, som också syftar till att försvåra finansiering av terrorism. Skärpningen går kortfattat ut på att de som lånar ut pengar måste veta mer om den som tar emot pengarna. Finansinspektionen är den myndighet som ansvarar för att lagen efterlevs.

Svantesson (M) tycker inte att lagen gett någon effekt.

– Bara för att man har en lag så betyder inte det att det här inte sker. Det är uppenbart när jag pratar med Säpo att det här fortfarande sker. Jag tror att vi måste finna metoder för att försvåra för unga människor från Vivalla och andra delar av Sverige att resa ned. Sms-lånebolagen bör ju inte bidra till att man reser ned.

Vilket svar förväntar du dig av Per Bolund?

– Det här är ett av de största problemen vi har just nu. Inte bara i Sverige utan även i Europa och inte minst i det område som IS ockuperar. Vi måste göra allt. Jag förutsätter att regeringen visar resultat i den här frågan, säger Elisabeth Svantesson (M).

Svantesson (M) har även träffat närpolisen i Vivalla, Fredrik Malm.

Känner du till det här med sms-lån?

– Det är ett uppslag som finns. Men jag vet inte hur det ser ut här. Vi har haft några bedrägeriutredningar i alla fall, sen om det är kopplat till resorna vet jag inte. Men det är ju allmänt känt att lån är ett sätt att finansiera det.

Men du vet inte hur många från Vivalla som använt just sms-lån?

– Nej, det är jag osäker på faktiskt. Jag vet inte hur Säpo jobbar men vi ligger inte och spanar. Vi har inte de möjligheterna, säger polisen Fredrik Malm.

Hur finansieringen av resorna till Syrien går till – som ofta sker med flyg till Turkiet – har varit en av de stora frågorna sedan de första örebroarna reste till området redan 2013.

Föreningen Afrikas horns kulturcenter har länge drivit frågan om var dessa unga personer har fått pengarna ifrån.

Ett tag talades det om att ”rekryterare” försåg ungdomarna med pengar. På senare tid har det förts en diskussion nationellt om att sms-lån och olika former av penningtvätt finansierar resorna.

Hur örebroarna finansierat sina resor har varit tämligen okänt. NA har tidigare skrivit om två Örebro-män med IS-sympatier som just nu är misstänkta för flera fall av bedrägerier och penningtvätt.

– Vi måste göra vad vi kan. Olika partier tillsammans med civilsamhället. Kan vi försvåra finansieringen så försvårar vi också resorna, säger Elisabeth Svantesson (M).

Läs också: Sammanfattning Örebro och IS

Annons
Annons
Annons