Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir skridskoturen en säkrare aktivitet

Att ge sig ut på isen kan vara ett riskfyllt uppdrag om du inte vet hur du ska agera. – Det är en trygg sport om du gör det rätt, säger skridsko-åkaren Elmar Jehle.

Annons

När temperaturerna faller och sjöarna fryser kan det locka ovana åkare ut på isen.

NA tog kontakt med Elmar Jehle som är ordförande för Örebro långfärdsskridskosällskap för att få veta mer om säkerheten på isen.

– Säkerheten är viktig och det är egentligen en trygg sport om du gör det rätt, säger Elmar Jehle.

Örebro långfärdsskridskosällskap är en förening med runt 400 medlemmar och som lockar nya medlemmar varje säsong. Deras fyra grundpelare, som de lär ut till alla nya medlemmar, är det de kallar R-U-S-K.

– Det står för reträttväg, utrustning, sällskap och kunskap, förklarar Elmar.

Reträttväg betyder att du måste veta att du tar dig upp på land igen. Det kan handla om att åka nära land men också tänka på att förhållanden snabbt kan förändras. Speciellt vid frånlandsvind.

– Att som på Hemfjärden tänka att det är grunt och att man klarar det. Det är inte tryggt att plurra långt från land även om det bara en meter djupt, säger Elmar.

Skridskosällskapet ställer stora krav på sina medlemmars utrustning.

För att få åka med ut på isen måste åkaren ha ryggsäck med gren- och midjerem, fullständigt torrt ombyte i vattentäta påsar, dubbar, visselpipa, stavar eller pik (en för varje hand) och livlina med karbinhake.

– Det händer någon olycka nästan varje år men då är det inte organiserat, inte i grupp. Det är nästan alltid ensamåkarna som råkar illa ut, säger Elmar Jehle om varför det är viktigt att ha sällskap på isen.

Skridskosällskapets nya medlemmar måste gå introduktionskurser både i ett klassrum och på isen.

Medlemmar erbjuds också kurser i iskunskap som sällskapet håller i om hur vatten och is beter sig. Båtrännor, in- och utlopp, sund, råkar, runt bryggor och avlopp. Kurserna är uppskattade och förra säsongen utbildade skridskosällskapet mellan 50 och 60 personer. I år är 30 föranmälda.

– En del brukar säga att skridskoåkning är horisontell alpinism och det är en bra beskrivning. Du tar dig inte upp på ett berg utan utrustning, kunskap, sällskap och utan att veta hur du tar dig ner, säger Elmar.

Vinsterna är också liknande dem att bestiga ett berg, tycker Elmar.

– Spänningen, upplevelsen och sällskapet. Fantastiskt, säger Elmar.

Elmar sammanfattar med en vanlig fråga.

– Många brukar fråga: ”Vad är en säker is?”. Svaret är den is du har passerat. Men det inte samma sak som att den är självklar att åka tillbaka på. Is är en färskvara, säger Elmar Jehle.

Annons
Annons
Annons