Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter om hotet: ”Man blir arg”

Carolina Lindroos var en av de 17 000 studenter som drabbades av hotet mot universitetet på måndagen.– Man blir arg. Det är så väldigt många som blir drabbade.

Annons

Carolina Lindroos och Sara Olsson läser till sjuksköterska och missade en del studietid på grund av hotet. Först på eftermiddagen komma de in på universitetet.

Det var i helgen som hotet mot Örebro universitet kom. I samråd med polisen bestämd skolledningen att hela universitetet, inklusive campus vid USÖ och i Grythyttan skulle hållas stängt.

Snart kom det fram att det skulle röra sig om en 14-årig flicka som skrivit hotet på appen Jodel, men att blåsa faran över kunde man inte göra direkt. Det var först efter lunch som lärare och studenter kunde gå in igen.

Vid ett bord i ett nästan helt tomt universitet sitter Carolina Lindroos och Sara Olsson och pluggar. De läser båda till sjuksköterska och de var lite småirriterade efter dagens avbrott.

– Hur kan man hota ett helt universitet, som man inte ens går på, funderar Carolina.

De använder själva Jodel, en app som är populär på universiteten. Det gör också Jonas Eriksson som läser psykologi. Han beskriver appen som ett slags bekännelseforum, där man anonymt kan dela med sig av tankar och upplevelser.

– Man kan skriva vad som helst, eftersom man är anonym blir det ofta lite mer vågade saker, förklarar han.

Appen riktar sig till de som rör sig i samma område, som på ett universitet, men efter 14-åringens hot diskuterar man nu om barn verkligen ska få var där.

– Ja, nu är det många studenter som tycker att det finns för många unga på appen. Man tycker också att det bara borde vara de som läser på universitet som skulle vara med, fortsätter Jonas.

För många studenter blev dagen lite speciell. Saker man planerat, föreläsningar man skulle gå på och studiegrupper man skulle träffa ställdes in.

– Det här blir ju en dag som bara försvinner, konstaterar Jennifer Jokinen.

De enda som befann sig inne på universitet på förmiddagen var kommunikationsavdelningen. De försökte få ut informationen i så många kanaler som möjligt. Först att studenterna inte skulle gå dit, och sedan att det var fritt fram igen.

– Det är en utmaning. Vi har 17 000 studenter och 1 300 medarbetare. Personalen mejlar vi men studenterna är svårare att nå, säger kommunikationschefen Sara Arvidson.

– Men vi har fått ut det på Twitter och Instagram, och det fungerar ganska bra.

Men alla höll sig inte borta. Mitt på universitetsområdet arbetade NCC med att gjuta ett torg och en amfiteater. De stängde inte igen.

– Vi har inte fått några andra direktiv, det är ingen som hört av sig, så vi jobbar på som vanligt, säger arbetsledaren Petter Larsson.

Jobbar på. Byggarbetet fortsatte som vanligt. Petter Larsson är arbetsledare på NCC.

Utmaning. Kommunikationschef Sara Arvidson försökte få ut information till 17 000 studenter.

För studenter. – Ett slags bekännelseforum, så beskriver Jonas Eriksson appen Jodel.

Annons
Annons
Annons