Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorexperten om knivbeväpnade mannen som gick in på Örebroskola: "Viktigt ingripa mot såna individer"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har läst domen mot 22-åringen som gick in på Virginska skolan med en kniv. Här är hans analys.

Annons

Efter att ha läst domen mot 22-åringen konstaterar Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, att det handlar om en psykiskt instabil person, vilket gör honom oberäknelig.

– Det är viktigt att processa och ingripa mot sådana individer. Framför allt att man drar i det stora snöret när man har vapen på sig, säger han.

Mannen hade hotat att bli självmordsbombare och besökt hemsidor med budskap om martyrdöd.

– Jag såg att han hade surfat lite om martyrskap och jihad på sin telefon. Det oroväckande i det här fallet var ju att han hade ju på något sätt pratat om att han skulle ta med sig andra i ett självmord. Det är en farlig kombination, säger Magnus Ranstorp.

Han konstaterar dock att det bara var lite lösa sökningar på martyrskap.

– Jag såg i alla fall inte att det var något sökt om IS. Visst var han intresserad och djupt religiös men vad jag såg så ska man kanske inte koppla det för mycket till organisationer som IS. För vi vet inte hur pass motiverad han var, säger Magnus Ranstorp, och fortsätter:

– Hans psykologiska tillstånd är mer ett problem. Han sa själv att han var väldigt impulsiv och saknar någon impulskontroll – i kombination med psykisk ohälsa är det naturligtvis olyckligt. Men det är svårt att utläsa någon intention.

Läs också: Nu reagerar Lärarförbundet

Finns det en risk att en sådana personer har lättare att ta till sig budskapet från en hemsida om självmordsbombare?

– Ja, i och med att han mår psykiskt dåligt. Här gäller det att inte ta någon risk. Som tur var utvecklades det inte tillräckligt. Polisen och skolan var med och grep in. Nu har han skickat signaler hela vägen om att något inte är bra. Oftast, som i Trollhättan, ger de inga varningssignaler utan de går direkt ut och agerar, säger Magnus Ranstorp.

Mer läsning

Annons