Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkt jobbade för Örebro-stiftelse

Den häktade 23-årige svensk som misstänks för inblandning i terrordåden i Bryssel har tidigare arbetat för en Örebrobaserad stiftelse.

Annons
Polis och avspärrning utanför tunnelbanestationen Maelbeek i Bryssel där en av explosionerna inträffade den 22 mars.

Terrormisstänkte Osama Krayem har gjort arbeten för stiftelsen Alrisalah som är baserad i Örebro och bland annat står som ägare till Alsalamskolan, rapporterar SVT Örebro under måndagen.

– Jag tror att det var sommaren 2013, vi hade ett projekt med en annan stiftelse om en förskola i Köpenhamn och vi behövde folk under sommaren som kunde ändra lite dörrar och sånt, säger Hussein al-Daoudi, som är vd för stiftelsen, när NA når honom.

Han är noga med att poängtera att anställningen var tidsbegränsad och att man inom stiftelsen inte visste något om Krayems ISIS-sympatier.

- Det var inte någon lång tid utan det handlar knappt om dagar, det var en timanställning.

Hussein al-Daoudi poängterar också att det vid tidpunkten för anställningen inte var lika vanligt att man åkte till ISIS.

- På den tiden visste vi inte så mycket om den här grenen, det var inte så vanligt att man åkte till ISIS 2013.

Han har själv inte träffat Osama Krayem, som kommer från Malmö, och berättar att denne aldrig varit till Alrisalah i Örebro.

- Det blir lite bekymmer för oss att han kopplas till oss, säger al-Daoudi och berättar att stiftelsen arbetar för att motarbeta ISIS och för att bekämpa terrorism.

- Vi har haft olika möten för hur vi kan medverka för att hindra ungdomar att göra sånt här, säger han.

Åttonde april kunde belgisk polis gripa Osama Krayem som nu sitter häktad misstänkt för terrorbrott i samband med attentaten i Bryssel 22 mars.

Hussein al-Daoudi, vd för stiftelsen Alrisalah.

Mer läsning

Annons