Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga män kastade sten mot polishuset

Unga män gick under natten till angrepp mot polishuset och flera polisbilar i Vivalla. Under flera timmar var det oroligt i området.

Annons

Polis larmades strax före klockan 20.30.

- De hade kastat stenar och krossat ett flertal fönster på polishuset. Oroligheterna eskalerade och vi hade flera polisfordon på plats under kvällen och natten. Flera av dem fick också skador av kastade stenar, säger Stefan Wickberg, pressinformatör på Örebropolisen.

En polispatrull ska också ha blivit utsatt för hot. Vilken typ av hot det handlar om vill polisen idag inte berätta.

- Det var väldigt oroligt i området under flera timmar - ärendet har pågått till 02.30. Förutom stenkastning ägnade sig de unga männen åt att köra fordon på ett provocerande sätt, eventuellt för att försöka locka oss in i bakhåll.

Hur många unga män deltog i oroligheterna?

- Det beror på hur man definierar att delta. Men det var ett antal, det kan vi konstatera.

Hur arbetade ni under natten?

- Vi prioriterade rätt stora resurser till området, men vi jobbade avvaktande. Vår högsta prioritet var att skydda tredje person, och i andra hand att skydda oss själva. Vi försökte hela tiden att kyla ned situationen.

Blev någon frihetsberövad under natten?

- Inte som jag har uppgifter om, men vi har kontrollerat ett stort antal personer. Identifierat och följt efter - allt för att lugna oroligheterna. Nu vidtar utredningsarbete och vi kommer att analysera hela händelseförloppet.

Vad kommer det sig att de här oroligheterna uppkom?

- Det vet vi naturligtvis inte, men vi har flera faktorer just nu som skapar lite oro. Bland annat den pågående rättegången. Kanske också den information vi gått ut med om att vi avser att förstärka närvaron i Vivalla, men det är ju spekulationer.

Blir det aktuellt att förstärka närvaron i Vivalla även på kort sikt?

- Det kan jag inte svara på, säger Stefan Wickberg.

Brotten som polisen kunnat konstatera begåtts är skadegörelse, våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Annons
Annons
Annons