Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet hotat - stängt i dag

Örebro universitet har tagit emot ett skriftligt hot via appen Jodel. I samråd med polisen har man beslutat att hålla stängt under måndagen.

Annons

- Jag kan bekräfta att det kommit in någon typ av hot, men jag kommer inte att utveckla vad det bestod i. Jag har talat med universitetets säkerhetsansvarige och rektor. De har beslutat att hålla stängt i morgon, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Hur agerar ni efter det här hotet?

- Vi kommer naturligtvis att öka vår närvaro där på måndagen, men i övrigt agerar vi inte på något särskilt sätt.

Erik Nilsson är säkerhetschef på Örebro universitet. Han berättar att hotet togs emot under helgen.

- Det kom via den här mobilappen Jodel och vi uppmärksammades på det. Under kvällen har rektor Jens Schollin fattat beslut om att all verksamhet kommer att vara inställd under måndagen.

Hur var hotet formulerat?

- Det framgick att om man är student eller anställd vid universitetet och kommer till området under måndagen så kan man råka väldigt illa ut.

Enligt uppgift till NA ska ordalydelsen i meddelandet ha varit så här:

"Det här är ett hot! Om ni vill överleva. Gå inte till ubi på måndag. Jag kommer göra vissa av er illa och väldigt olyckliga!"

Hur kommer ni att agera nu?

- Just nu jobbar vi med att kommunicera ut den här informationen via våra olika kanaler till berörda, anställda och studenter. I morgon håller samtliga campusområden stängt - det gäller såväl här centralt som campus vid USÖ och Grythyttan, säger Erik Nilsson.

Senast i mitten av oktober hotades Lunds universitet i appen Jodel. Då ryktades också om att Örebro universitetet tagit emot hot, men de uppgifterna dementerades av universitetet.

Appen Jodel används av många i studentkretsar och ger användarna möjlighet att anonymt skicka korta meddelanden inom en radie på tio kilometer.

Annons
Annons