Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Vittnen hyllas efter mordrättegången

Rättegången om mordet i Vivalla avslutades på tisdagen. Då valde åklagaren att berömma de invånare i Vivalla som vittnat i tingsrätten. – De har gjort sin medborgerliga plikt, säger Christine Chi.

Mordåtalade. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för två män, 23 och 26 år gamla.

Efter att den 13 dagar långa rättegången avslutats var åklagaren särskilt nöjd med att så många personer ställde upp och vittnade. Av dem bestod flera av boende i Vivalla som larmade polisen om skottlossningen den 5 juli förra året.

– Jag är framför allt glad över alla de här vittnena som har ställt upp. Allmänhet som har ställt upp och vågat vittna. Det är den stora glädjen i det här målet, säger åklagare Christine Chi.

Hon menar att det kanske inte är helt lätt att ställa upp som vittne i en mordrättegång av den här typen – där en konflikt mellan två grupperingar som urartat.

– Jag förstår att man har en viss oro när man bor i området. Här har man verkligen gjort sin medborgerliga plikt och vågat ställa upp. Det är stort av dem tycker jag. En stor eloge till dem, säger åklagaren och fortsätter:

– Det är ovanligt i den här typen av mål att personer ur allmänheten faktiskt vågar ställa upp och vittna.

Även advokat Thomas Olsson, som företräder den mordåtalade 26-åringen, berömde vittnenas insatser.

– Det som är positivt med den här rättegången är de boende i Vivalla som inte tvekar att komma hit och vittna. Det tycker jag inger ett stort hopp för framtiden och Vivalla, sade han under rättegången.

Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för två män, 23 och 26 år gamla, för mord och mordförsök. För en 18-årig man som misstänks för medhjälp till brottet yrkade hon på tre år och två månaders ungdomsvård.

Ännu har ingen exakt orsak till dådet klarlagts. Narkotika, skulder och tidigare skjutningar har lagts fram som tänkbara anledningar.

– Det är någonting som vi har fått förhålla oss till under utredningens gång. Det beror ju på dem som har informationen om de vill berätta eller inte. I det här fallet har inte någon av parterna velat berätta helt fullt ut helt enkelt, säger Christine Chi.

Innan rättegången avslutades på tisdagsförmiddagen beslutade tingsrätten att de tre åtalade männen ska stanna kvar i häktet – åtminstone till och med onsdag. På grund av den stora mängden material ska rätten hålla en överläggning och senast under onsdagseftermiddagen meddela beslut i häktningsfrågan.

Domen meddelas den 23 mars klockan 11.

Annons
Annons
Annons