Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex vargar får skjutas i Örebro län i vinter

Vinterns licensjakt på varg omfattar Lokareviret - totalt får sex vargar skjutas. Det beslutade länsstyrelsen i Örebro på onsdagen.

Annons
Varg

Årets beslut om licensjakt på varg i Örebro län omfattar sex vargar som delas med Värmlands län. Jakten som startar den 2 januari koncentreras till Lokareviret som sträcker sig över länsgränsen.

Ingvar Hellqvist, länsordförande för Svenska jägareförbundet, tycker att beslutet är bra. Han tycker att jakten kunde omfatta fler vargar men säger också att jägarförbundet inte kommer att bråka om antalet vargar.

- Vi tycker från jägarförbundets sida att man kunde ha ett större uttag. Men vi är mycket mer angelägna om att det kan fortsätta en förvaltning som kom igång förra året än att hålla på och bråka om antal, säger Ingvar Hellqvist.

Tom Arnbom på Världsnaturfonden som arbetar med rovdjursfrågor är förvånad över att länsstyrelserna i Mellansverige inte tagit beslut om jakt på fler vargar.

- Helt ärligt, jag trodde det skulle bli lite fler, säger Tom Arnbom.

Likt Ingvar Hellqvist hörs en viss trötthet kring det byråkratiska bråk som präglar vargfrågan år efter år.

- Vi är inte emot vargjakt som sådan men det måste vara ordning och reda och det är det inte nu. Jag tror ingen är bekväm med det här, säger Tom Arnbom.

Fjolårets licensjakt ligger fortfarande som ett öppet ärende hos Högsta förvaltningsdomstolen (läs mer i faktaruta nedan).

Licenjaktbeslutet för 2016 omfattar totalt 46 vargar. Uppdelningen mellan länen ser ut så här:

- Värmland: 20 vargar (länsegna revir)

- Örebro/Värmland: 6 vargar (gemensamt revir, administreras av Örebro)

- Dalarna: 8 vargar

- Gävleborg: 6 vargar

- Västmanland: 6 vargar

Mer läsning

Annons