Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busiga brytbrödet

Annons

0 portioner

Jäsning: 30 + 30 minuter

Ugn: 175200°, 2030 minuter

50 g smör

5 dl mjölk

50 jäst

1 tsk salt

1⁄2 dl sirap

1314 dl rågsikt

Pensling:

ett par msk smör + ev örtkrydda

1 ägg

så många olika sorters fröer som

möjligt: solrosfrön, sesamfrön,

ljusa vallmofrön, svarta vallmofrön,

linfrön och några andra dekorationer

att doppa i: grovt rågmjöl,

rågflingor, havgregryn, kruskakli,

havrekli

Smält smöret och värm det med mjölken till fingertemperatur. Smula jästen och rör ut den i vätskan. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget, och arbeta degen tills den blir slät. Täck över den och låt den jäsa i en halvtimme.

Häll upp ett par matskedar vardera av dekorationerna på fat eller i en muffinsplåt.

Ta upp den på mjölat bakbord, arbeta den lite och baka ut den enligt Karins beskrivning:

Jag tycker att rågsiktsdegar är väldigt behagliga att arbeta med, så jag har en vanlig bröddeg med rågsikt som utgångspunkt. När den jäst tar jag upp den på bakbordet, arbetar in lite mer mjöl i den och rullar ut den till fyra längder. En av dem kavlar jag ut till en avlång platta. På den brer jag lite smör eller margarin man kan lägga på någon örtkrydda om man vill och så rullar jag ihop den som till kanelsnäckor. Sedan skär jag alla längderna i ungefär lika stora bitar. Snurrorna från rullen får vara som de är, och resten av bitarna formar jag på olika sätt: en del rullar jag ut till små ormar som jag slår knut på, några får bli runda bullar, några blir som lussekatter, några gör jag kringlor av och så vidare. I fördjupningarna i en muffinsplåt har jag hällt upp olika fröer och annat som är dekorativt: linfrön, solrosfrön, ljusa vallmofrön, svarta vallmofrön, ljusa och svarta vallmofrön blandade, grovt rågmjöl, kruskakli, sesamfrön Jag penslar varje färdig bulle med ägg och doppar den i någon av dekorationerna. Sedan sätter jag dem tillsammans i en långpanna det är roligast om två likadana bullar inte hamnar sida vid sida, förstås. De får jäsa ihop, och så gräddar jag dem som vanligt.

175200 graders ugnsvärme i 2030 minuter.

Annons
Annons