Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottning Kristinas julbröd

Annons

0 portioner

2 stycken

125 g margarin eller smör

1- 2 påsar saffran

3 dl mjölk

1 ägg

1½ dl strösocker

½ tsk salt

50 g jäst

cirka 12 dl vetemjöl

Till fyllning:

100 g margarin

1 dl socker

50 g mald eller finhackad mandel

Till garnering:

ägg (till pensling)

mandelspån

pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet, tillsätt mjölk och saffran, värm till 37 grader. Häll degvätskan över den smulade jästen och lös den.

Tillsätt socker, salt, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen verkar för lös. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

Blanda ingredienserna till fyllningen och rör massan pösig. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord.

Dela degen i två lika delar. Dela sedan varje del i tre delar.

Två av dem rullas ut till cirka 60 cm långa längder. Sno dessa om varandra och låt dem bilda en krans som du sedan lägger på en smord plåt eller bakplåtspapper. Den tredje degdelen rullar du till en slät bulle som du plattar till och lägger inuti kransen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Pensla hela kakan med ägg. Tryck ner fyllningen i mittbullen på 6 till 8 ställen. Strö flagad eller hackad mandel över mittplattan och pärlsocker på snodden runt plattan.

Grädda i 200- 225 grader i cirka 15 minuter.

Annons
Annons