Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jitterbuggare

Annons

0 portioner

ca 35 st

Namnet kommer från den på 30- och 40-talet så populära snabba, glada dansen. De vilda, oregelbundna svängarna återfinns i kakans utseende. En kaka som hör till favoriterna hos ungdomar.

Mördeg:

2 dl vetemjöl

2 msk socker

100 g margarin eller smör

Marängsmet:

1 äggvita

1 dl socker

Mördegen: Mät upp mjöl och socker i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i fettet skuret i bitar.

Finfördela fettet med en gaffel eller kniv. Lägg i äggulan och arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Då kan alla ingredienser tillsättas från början.

Platta ut degen till en tjock fyrkant och låt den vila övertäckt i kylskåp minst 30 minuter.

Fyllningen: Vispa äggvitan till fast skum och rör ner sockret.

Kavla ut degen till en platta, cirka 15x30 cm. Om degen läggs mellan plastfolie går den lätt att kavla.

Bred marängsmeten över degplattan, men lämna ett par centimeter tomt längs ena långsidan och rulla försiktigt ihop som en rulltårta från andra sidan med hjälp av folien.

Lägg rullen på en skärbräda och sätt den i frysen. Låt den stå tills rullen blivit riktigt kall, 20- 30 minuter.

Värm ugnen till 150 grader.

Skär rullen i drygt ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

Annons
Annons