Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsbröd

Annons

0 portioner

Skållning och jäsning: 1012 timmar + 6090 minuter + 45 minuter

Ugn: 175°, 6090 minuter

Dag 1:

1 l rågmjöl

12 msk stött fänkål

1 l vatten

Dag 2:

50 g smör

21⁄2 dl vatten

50 g jäst

1⁄2 msk ättika (7%)

2 tsk salt

1 dl mörk sirap

1⁄2 msk lökpulver

1 msk pulverkaffe

1820 dl vetemjöl

Dag 1: Lägg mjölet och kryddorna i en bunke. Koka upp vattnet, slå det över och rör om ordentligt. Låt blandningen stå i 10 12 timmar.

Dag 2: Smält smöret, häll i vattnet och värm blandningen till 50 grader. Häll detta i skållningen. Tillsätt jästen (smulad), salt, sirap, kaffepulver och lökpulver tillsammans med vetemjölet och arbeta in så mycket mjöl att degen blir fast och smidig. Låt den jäsa övertäckt i 6090 minuter.

Ta upp degen på bakbordet, forma tre limpor och lägg dem i en smord långpanna.

Låt dem jäsa under bakduk i trekvart

Grädda dem på ugnens nedersta fals i 175 graders värme. Efter 60 90 minuter är de klara.

Låt dem svalna under bakduk.

Rista med kniv in ett kors i varje bröd och fyll det med salt.

Annons
Annons