Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mormors finaste äppelbullar

Annons

0 portioner

Cirka 20 st.

När mormor var ung på 1920-talet, använde hon gärna recept ur Prinsessornas kokbok när hon skulle bjuda på fint kafferep. De här goda bullarna innehåller ganska mycket fett men lite mindre socker och bakades bara när man fick gäster. Vi har fyllt dem med ett härligt äppelmos som ju är trevligt att göra själv om man har egen fruktträdgård. Bullarna är godast om de serveras ljumma!

200 g smör

1 dl matlagningsgrädde

1 dl vatten

50 g jäst för söta degar

3 msk strösocker

½ tsk salt

8-10 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl äppelmos

1 äpple i tunna klyftor

2 tsk kanel

1 äggvita

Pensling:

1 äggula

2 tsk mjölk

pärlsocker

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten och låt det bli fingervarmt 37°.

Smula jästen i en bunke, blanda ner gräddeblandningen och rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Ev behövs mera mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt ev mera mjöl och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangel ca 30x50 cm. Skär kakan i fyrkanter ca 8x8 cm. Klicka äppelmos på varje fyrkant.

Lägg en äppelklyfta på varje och strö över kanel. Pensla kanterna med äggvitan och vik in hörnen mot mitten. Ställ ut bullformar i papper eller aluminium på en plåt och lägg i bullarna. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

Vispa ihop äggula och mjölk och pensla bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen 5-8 minuter tills de får fin färg.

Annons
Annons