Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rågbröd

Annons

5 portioner

1/2 l vatten

1 flaska ljust öl 33 cl

1 dl mörk sirap

1 msk stött kummin, gärna rostat i stekpanna

50 g jäst

1 tsk salt

500 g grovt rågmjöl

700 - 800 g vetemjöl special

Vatten, öl och sirap blandas i en kastrull och värms till ca 65°C.

Blanda därefter rågmjölet med ca 600 g vetemjöl och stött kummin i en bakbunke och slå det varma degspadet över mjölet och rör om.

Låt degen svalna till cirka 37° innan jästen tillsätts.

Rör ut jästen med saltet, den ska bli rinnande och blanda in den i degen.

Arbeta sedan degen blank och smidig och tillsätt ev mera vetemjöl - degen får dock inte bli alltför fast.

Låt degen sedan jäsa övertäckt i en timme.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av vetemjölet.

Smörj en liten långpanna 25 X 35 cm. Forma och platta ut degen så att hela långpannan fylls. Lägg en bakduk över och låt den jäsa i ytterligare en timme.

Pensla med vatten och strö över lite grovt rågmjöl.

Grädda i nedre delen av ugnen i 180°, cirka en timme.

Stjälp upp brödet på ett galler och linda in det i en bakduk.

Brödet bör vila några timmar innan det skärs upp och det blir ännu godare efter några dagar. Går bra att frysa.

Annons
Annons