Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toscabitar med päron

Annons

0 portioner

På en mördegskaka ligger päronskivor som i sin tur täcks av toscasmet och valnötter. Ljust Muscovadosocker ger toscan en härlig kola-ton. Kakan är god precis som den är men kan också serveras med glass eller crème fraiche. Päronskivorna kan bytas mot äpplen. Mandelflagor kan ersätta valnötterna.

Cirka 15 bitar

Mördeg:

150 g smör

½ dl strösocker

½ ägg

4 dl ca vetemjöl

Fyllning:

3 päron, mogna

Toscasmet:

100 g smör

1 dl ljust Muscovadosocker

2 msk mjölk

1 1/2 msk vetemjöl

50 g valnötter

Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Täck med plast och låt vila i kylen cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 200°. Ta fram mördegen ur kylen och kavla ut den på mjölat bakbord, eller direkt i en pajform med löstagbar kant 20x27 cm, och täck pajformen med degen. Skär bort överflödig deg.

Nagga degen med en gaffel. Grädda cirka 10 minuter.

Skala, kärna ur och skiva päronen. Fördela dem i mördegsskalet. Bryt över valnötter.

Blanda smör, socker, mjölk och vetemjöl i en kastrull. Låt precis koka upp under omrörning. Smeten skall inte koka.

Häll smeten över päronen. Grädda kakan ytterligare 15-20 minuter tills toscasmeten stelnat och blivit ljusbrun. Låt svalna och skär i rutor.

Annons
Annons