Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plommonmarmelad med ingefära och mandel

Annons

500 g plommon, gärna Viktoria

3-5 cm färsk ingefära

2 dl syltsocker

80 g skållad mandel

Skölj och dela plommonen. Kärna ur om det går lätt, men annars flyter kärnorna upp under koket och kan lätt plockas upp. Krossa gärna 2-3 kärnor, pilla ut den innersta kärnan och låt koka med en stund. Skala ingefära, finhacka och häll ned i en rymlig kastrull tillsammans med plommonen och mandeln.

Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och låt sjuda i 15-20 minuter tills plommonen blir mosiga. Höj värmen, tillsätt syltsockret och koka kraftigt i ytterligare 2-3 minuter, skumma noga. Tag kastrullen från värmen och låt stå en kvart. Rör om då och då. Häll upp på riktigt rena varma burkar, förslut och låt kallna. Låt vila i kylen ett par dagar innan du smakar. Förvara svalt.

Njut på rostat bröd eller tillsammans med en bit ost, förslagsvis manchego eller parmesan.

Annons
Annons