Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk rabarberpaj med hemkokt vaniljsås

Annons

0 portioner

Till pajdegen:

2 1/2 dl vetemjöl

150 g smör

4 msk vatten

Till fyllningen:

500 g rabarber

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 msk potatismjöl

1 msk kanel

1 ägg

Till vaniljsåsen:

3 dl standardmjölk

2 dl grädde

2 vaniljstänger

1 dl strösocker

6 äggulor

Förbered såsen dagen innan. Koka upp mjölk, grädde, fröna från två vaniljstänger och hälften av sockret.

Vispa äggulor och resten av sockret pösigt. Häll den varma vaniljblandningen över. Värm allt varsamt till 80 grader, inte mer. Använd termometer. Sila omedelbart ner såsen i en ren skål placerad i kallt vattenbad. Rör i såsen då och då under avkylningen. Bäst smakar såsen om den får mogna över natten i kylskåp.

Skär smöret i bitar och lägg i matberedare. Slå på vetemjöl och kör till grynig massa. Tillsätt vatten och kör ihop degen några sekunder. Låt degen vila i kylskåp minst en timme.

Skala bort det yttersta på rabarberstjälkarna. Dela resten i centimeterlånga bitar.

Kavla ut degen och täck en smord pajform. Fyll pajen med rabarber och fördela strösocker, potatismjöl och en matsked kanel över. Potatismjölet suger upp vätska och förhindrar att pajen blir för vattnig under gräddningen.

Sporra eller skär ut remsor som läggs som lock över pajen. Pensla med uppvispat ägg och grädda 35 minuter i 225 graders ugn. Pajen bjuds helst lätt ljummen med kall vaniljsås. (TT Spektra)

Annons
Annons