Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaniljsås med kanel

Annons

0 portioner

En god variant på den klassiska vaniljsåsen. Den blir bäst om den görs långt i förväg, helst dagen innan den ska serveras.

1 vaniljstång, delad på längden

2 kanelstänger

1 dl grädde

4 dl mjölk

6 äggulor

1,5 dl råsocker

Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna i en kastrull. Lägg i stången och kanelstängerna. Slå på grädde och mjölk. Låt koka upp. Stäng av plattan och lägg lock på kastrullen. Dra den åt sidan och låt stå under tiden gulorna vispas. Vispa gulor med socker några minuter så att det blir en luftig blandning. Häll över den varma mjölken och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm sedan försiktigt under konstant omrörning ända nere i botten. Rör tills såsen börjar tjockna, termometern ska visa 85 grader. Den får alltså inte koka.

Sila över såsen i en kall skål som står i ett kallvattenbad. Låt svalna under omrörning.

Tips: En snabbvariant görs på färdigköpt sås och mald kanel.

Annons
Annons