Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blackened salmon med citrussås med rostad vitlök

Annons

4 portioner

"Blackened" är en vanlig tillagningsmetod i den amerikanska Södern. Fisken ska nästan vara svart utanpå, men helst lite rå inuti.

4 laxfiléer utan skinn

raps- eller solrosolja

1 tsk hel kummin

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

1 tsk torkad rosmarin

2 tsk paprikapulver

2 tsk chilipulver

1 nypa chiliflakes

1 tsk spiskummin

salt

Sås:

3-4 vitlöksklyftor

olivolja

flingsalt

1 lime

1 apelsin

1 citron

2 dl matyoghurt

1/2 tsk flytande honung

Stöt alla de torkade örterna i en mortel tillsammans med salt. Blanda med de andra kryddorna. Skär laxfiléerna i kuber och klappa in med kryddblandningen. Låt ligga och samla smak i minst tio minuter.

Gör såsen: Sätt ugnen på 250 grader på grillelementet. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Vik en liten skål av dubbla lager aluminiumfolie. Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen tills vitlöken blir gyllenbrun men absolut inte bränd. Låt svalna.

Tvätta citrusfrukterna och riv skalet. Blanda rivet skal med matyoghurt. Pressa i saften från limen. Tillsätt vitlöken med sin olja. Rör om och smaka av med lite honung och kanske lite salt.

Hetta upp raps- eller solrosolja ordentligt i en stekpanna. Det ska vara riktigt varmt. Sätt på fläkten! Stek laxbitarna någon minut på varje sida tills de blir nästan helt svarta. Om du vill ha laxen genomstekt sänk värmen och stek någon minut till.

Bädda ett fat med grönsallad och fördela laxbitarna över. Ringla över såsen och servera resten i en skål vid sidan om.

Annons
Annons