Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravad lax

Annons

0 portioner

1 kg fryst och halvtinad lax

2 tsk grovkrossad vitpeppar

4 msk salt

3 msk strösocker

rikligt med dill

Blanda krossad vitpeppar med salt och socker. Dela laxen i två lika stora delar. Lägg ena sidan av laxen på arbetsbänken med skinnsidan nedåt. Strö över 2 matskedar av kryddblandningen och täck fisken med dill. Strö över ytterligare 2 matskedar kryddblandning och lägg på den andra laxsidan med skinnsidan uppåt. Resterande kryddor strös på utsidan av fisken. Lägg fisken i en plastpåse tillsammans med mer dill och placera plastpåsen på ett fat. Allt ställs in i kylskåp. Morgon och kväll vänds paketet i sin helhet. Tyngd på paketet ger fast fisk, utan tyngd blir fisken saftigare.

Efter ett par dygn i kylskåp är den gravade laxen färdig att serveras. Ta bort alla kryddor och skär upp fisken. Bjud färsk dill till. Gravad lax kan serveras som huvudrätt med hovmästarsås, kokt potatis och sallad.

Annons
Annons