Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hickoryrökt äpple, chili och dillax

Annons

10 portioner

Kockarna bakom Taste it i Örebro menar att konceptet "Whisky dinner" har framtiden för sig. Att dricka whisky till maten är en smakupplevelse. Men det är viktigt att välja whisky med omsorg. Till den här rätten ska man dricka 16-årig Lagavulin utspädd med vatten (3 cl whisky + 2 cl vatten)

1 kg lax

2 äpplen (helst Royal Gala)

1 rödlök

1 knippe dill

2 msk sweet chili

hickoryspån

salt

peppar

Putsa laxen fri från ben och eventuell fettrand. Skär den i portions bitar på cirka 7x4 cm och ställ i ett bleck.

Hacka äpple och rödlök i små brunoise (små tärningar), lägg dessa i en bunke.

Nyp av dill från kvistarna och rulla ihop dessa till en boll och finhacka.

Blanda dillen och sweet chilin med äpplena och rödlöken försiktigt till en jämn massa.

Lägg en liten klick av äpple/dill-

mixen på laxen och ställ dessa åt sidan.

Lägg rökspånet i ett bleck och kör ugnen på 250 grader. Stäng av ugnen när spånet börjar avge rök och sätt in laxen.

Laxen är klar när den uppnått 45 grader i innertemperatur.

Servera gärna med en blandad örtsallad.

Annons
Annons