Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddsill med ingefära, lime och fänkål

Annons

8 portioner

1 kg strömmingsflundror

2 rödlökar

1 fänkål

1 knippe dill

1 bit ingefära

1 msk dillfrö

skal av 2 lime

4 limeblad

1 msk szechuanpeppar

Lag 1:

2 dl ättiksprit (12 %)

1 l vatten

1 msk salt

Lag 2:

1 dl ättiksprit (12 %)

5 dl vatten

1 dl socker

4 tsk salt

saft av 4 lime

Till servering:

nyrostat knäckebröd

vällagad ost

Putsa strömmingsflundrorna i båda ändarna. Blanda ingredienserna till lag 1 i en kruka eller bunke, lägg i flundrorna och se till att lagen kommer åt överallt. Ställ krukan kallt 6- 12 timmar tills strömmingen har vitnat.

Ansa och hacka fänkålen, finhacka dillen. Skala och hacka rödlöken. Skala och strimla ingefäran.

Blanda ingredienserna till lag 2.

Ta ut strömmingen och låt den rinna av ordentligt i en sil. Varva strömming, grönsaker och kryddor i en vacker glaskruka eller Höganäskrus. Ringla därefter över lagen och ställ strömmingen kallt ett par dygn. Skaka krukan lätt då och då.

Servera med nyrostat knäckebröd, riktigt smör, vällagrad hårdost och gärna en bamsesup.

Bild: TOMAS YEH

Annons
Annons