Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxfärsqueneller med bladspenat

Annons

4 portioner

400 g benfri laxfilé

1 tsk salt

2 äggvitor

1 1/2 dl grädde

1/2 krm cayennepeppar

Till saffranssåsen:

2 msk smör

1/2 färsk fänkål

1 liten gul lök

1 pkt saffran, 0,5 g

1 dl torrt vitt vin

3 dl vatten

1 1/2 msk konc. fiskfond

1 dl grädde

maizena till redning

salt och vitpeppar

Till servering:

1 paket bladspenat, ca 200 g

1/2 msk smör

dill

Kör lax och salt till fin färs i matberedaren. Tillsätt äggvitorna och fortsätt köra till färsen blir slät.

Häll upp smeten i kall bunke och rör i grädden i omgångar. Avsluta med cayennepeppar. Ställ fiskfärsen kallt en stund.

Finhacka färsk fänkål och gul lök. Fräs hacket med smör i kastrull. Pudra över saffran och låt kryddan fräsa med någon minut.

Späd med torrt vitt vin, vatten och grädde. Tillsätt fiskfond, koka upp och red av med maizena. Sjud såsen 5 minuter. Salta, peppra och sila såsen.

Koka upp 2 liter vatten och 2 1/2 msk salt. Forma åtta fiskqueneller av färsen. Lägg quenellerna i en ugnssäker form. Slå på det heta vattnet och täck formen med folie. Sätt in och ugnskoka i 175 grader cirka 20 minuter.

Fräs ett litet paket bladspenat med smör i kastrull på låg värme. Salta och peppra lätt. Fördela bladspenaten på fyra tallrikar. Toppa med ett par laxqueneller, slå sås över och toppa med dill. Serveras med ris.

Annons
Annons