Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lutfiskmiddag med stekt sidfläsk, morötter, grönkål, potatis och rödvinssås

Annons

4 portioner

2 paket lutfisk

salt

Vattna ur lutfisken i rikligt med kallt vatten över natten. Ni får en fastare fisk. Koka lutfisken på vanligt sätt i mikron eller ugnen.

Rödvinssås:

4 schalottenlökar

1/2 msk olja

1/2 msk strösocker

1/2 msk rödvinsvinäger

1 msk cognac

1/2 dl portvin

1 flaska rödvin

5 korn svartpeppar

1 lagerblad

4 dl kalvbuljong

Enklast gör ni såsen dagen före middagen.

Skala lökarna. Hacka dem fint. Svetta löken i oljan. Strö på sockret. Karamellisera löken lätt. Späd med vinäger, cognac, portvin och rödvin. Lägg i svartpepparkornen och lagerbladet. Koka ihop tills 2 dl återstår. Späd med kalvbuljongen. Koka ihop på nytt tills 4 dl återstår. Sila såsen. Smaka av den med salt och peppar. Låt den kallna. Ställ den i kylskåpet.

Grönsaker och fläsk:

4 morötter

1 l grönkål

200 g hårt rökt sidfläsk

salt

nymalen vitpeppar från kvarnen

Skala morötterna. Skär dem i fyrkantiga - 1 x 1 cm - stavar. Svetta dem i en stekpanna i smör, tills de känns mjuka. Strimla grönkålen. Lägg den i stekpannan, när morötterna känns klara. Låt den fräsa med. Salta och peppra.

Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i 5 mm tjocka skivor. Skär skivorna i 5 mm breda stavar. Stek fläsket hårt i stekpanna. Tag vara på flottet.

Värm såsen.

Servering: Fördela morötter och grönkål på fyra varmatallrikar. Lägg en bit lutfisk på grönsakerna på varje tallrik. Häll sås runt om. Fördela fläskstrimlorna i såsen på de fyra tallrikarna. Bjud med nykokt potatis och stekflottet i en såsskål.

Bild: LARS PAULSSON

Annons
Annons