Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matjessilltårta med äpple, brynt smör och knäckebröd

Annons

10 portioner

Ett recept framtaget av förre Årets Kock, Tommy Myllymäki.

Botten:

8 skivor rågknäckebröd, t ex Wasa

75 g smör

Fyllning:

25 g smör

2 blad gelatin, blötlagda

3 dl gräddfil

1 dl vispad grädde

1 dl finskuren matjessill

1/2 dl fintärnat äpple

1/2 dl finhackad rödlök

salt

peppar

Mixa knäckebrödet till fint pulver, smält smöret och mixa tillsammans med knäcket till en smulig massa. Tryck ut degen i en springform och baka i ugn 200 grader i 5 minuter.

Bryn smöret i stekpanna, låt kallna. Smält gelatinet tillsammans med 1 msk vatten. Blanda under tiden samman gräddfilen med grädde, sill, äpple, rödlök och det ljumna smöret. Se till att smöret inte klumpar sig i gräddfilen. Tillsätt gelatinet i röran och smaka sedan av med salt och peppar.

Häll fyllningen i pajskalet och ställ kallt i minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnat.

Annons
Annons