Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pagrotskysill

Annons

6 portioner

2 kg urvattnade sillfiléer

Lag 1:

4 stora schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1 fänkål

½ dl ättiksprit (12 %)

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

några dillkronor

3 färska dragonkvistar

4 stjärnanis

1 msk vitpepparkorn

3- 4 lagerblad

1 msk gula senapsfrön

1 msk kummin

saft av 3 citroner

2 strån strimlade citrongräs

Lag 2:

1 schalottenlök

8- 10 små morötter

1 strå citrongräs

saft av 1 citron

skal av 2 citroner

1 liten fänkål

2- 3 lagerblad

3 stjärnanis

1 msk dillfrö

1 dl kapris

Dag 1: Skala och skiva schalottenlök och vitlök till lag 1: Skiva fänkålen tunt. Lägg dem med övriga ingredienser till lagen i en kastrull. Låt koka upp och sjud i 15 minuter. Ställ kallt och låt svalna helt.

Skär sillfiléerna i breda, diagonala bitar. Sila lag 1 och häll den över sillen. Blanda väl och ställ i kylskåp över natten.

Dag 2: Skala och skiva schalottenlöken. Skala och skär morötterna i lång strimlor. Banka citrongräset med till exempel skaftet på en kniv. Skala citronerna med en potatisskalare så att det blir breda fina skalbitar. Hyvla fänkålen.

Lägg alla ingredienser till lag 2 i en kastrull och sila över lag 1. Låt det hela få ett uppkok och dra genast från värmen. Lägg sillen i till exempel en glasburk. Låt lagen kallna och slå den sedan över sillen.

Bild: TOMAS YEH

Annons
Annons