Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättiksrulle serverad med sojagelè samt ingefärssorbet

Annons

10 portioner

Kockarna bakom Taste it i Örebro menar att konceptet "Whisky dinner" har framtiden för sig. Att dricka whisky till maten är en smakupplevelse. Men det är viktigt att välja whisky med omsorg. Till den här rätten ska man dricka väl kyld 15-årig Dalwhinnie.

½ rättika

500 g gravad lax

1 morot

1 gul paprika

1 röd paprika

1 knippe gräslök

3 blad lollo biondo

Skala och skiva rättikan tunt.

Skiva laxen och dela varje skiva på mitten. Skala och skär moroten i stavar Skär paprikan i stavar.

Lägg ut den tunt skivade rättikan och lägg på en laxbit på varje.

Rulla in laxen, fortsätt med moroten sedan paprikan och gräslök för att sedan avsluta med ett litet blad lollo biondo.

Skär av ändarna på rullen och av sluta med att skär av rullen diagonalt på mitten.

Soyagelé:

1 dl kikkoman soya

2 msk risvinäger

1 msk sweet chili

4 gelatinblad

wasabi

Koka upp soya, vinäger och sweet chilin. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält med den varma soya blandningen.

Lägg plastfolie i en form och häll i soyablandningen.

Ställ formen i kylen cirka tre timmar.

Ta ur soyagelén ur formen och skär gelén i kuber. Lägg upp laxrullarna och soyagelén på fat.

Spritsa lite wasabi på varje gelé kub.

Ingefärssorbet:

120 g ingefära

1/2 l vatten

150 g socker

1/5 flaska Sprite

2 lime

1 dl glukos

2 gelatinblad

Skala och riv ingefäran fint. Koka den med vattnet och sockret i tio minuter, låt svalna och sila den.

Blanda ingefärskoket med Sprite, pressad lime och glukos.

Lägg gelatinet i vatten i fem minuter, krama sedan ur gelatinet och smält försiktigt utan att det kokar.

Tillsätt det smälta gelatinet i sorbetlagen.

Låt svalna av.

Kör i glassmaskin.

Annons
Annons