Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaldjursrecept

Annons

Recept:

Kokning av färsk, levande hummer: 2 levande humrar, ca 500 g st.

4 liter vatten

1 dl salt

1 msk strösocker

1 gul lök

3 msk vitvinsvinäger

4 msk dillfrö

1. Koka upp vatten. Tillsätt salt, strösocker, en gul lök skuren i bitar, vitvinsvinäger samt dillfrö. Se till att lagen får koka upp ordentligt och att salt och socker löst sig i vätskan.

2. Lägg i en hummer med huvudet före och låt vattnet koka upp på nytt. Beräkna därefter koktiden till 5-6 minuter.

3. Lyft upp den kokta hummern till skål och slå några deciliter silad lag över. Gör om moment 2 med nästa hummer. De kokta humrarna kan nu läggas tillsammans. Slå över mer silad lag och låt dem svalna i lagen.

Egen majonnäs

För 4 personer (ca 2 dl färdig majonnäs)

1 äggula

1/2 tsk senap av Dijontyp

1 msk färskpressad citronsaft

1/2 tsk vitvinsvinäger

1 dl rapsolja

1/2 dl mild olivolja

2 kryddmått salt

1/2 kryddmått vitpeppar

1. Vispa äggula, senap, färskpressad citronsaft och vinäger i en vispvänlig skål. Salta och peppra lätt. Rör om och vänta en stund så saltet verkligen hunnit lösa sig.

2. Vispa ner rapsoljan i omgångar. Elvisp underlättar. Först bara droppvis, sedan i fin stråle, hela tiden under vispning. Till sist tillsätts olivoljan i fin stråle på samma sätt. Enbart olivolja ger ofta för stark smak, men att blanda oljor ger härlig smak åt majonnäsen.

Enkel skaldjursfond

För 4 personer

1 liter skaldjursskal

1 dl torrt vitt vin

4 dl vatten

1 bit purjolök

2 tomater

1 msk tomatpuré

3-4 persiljekvistar

1 msk rapsolja

1. Krossa större skal, skölj och skär purjolöken i bitar och tomaterna i klyftor. Fräs skal och lök med olja i rymlig kastrull några minuter. Tillsätt tomatbitar och tomatpuré, grovt hackad persilja, vin och vatten.

2. Låt allt koka upp och koka sakta i 15 minuter utan lock. Tippa upp allt i sil och ta väl vara på vätskan. Den kan sparas som den är eller kokas samman ytterligare för mer koncentrerad smak. OBS! Vill du koka ihop den mer måste skalen ändå silas bort efter 15 eller max 20 minuter. Kokas de med längre blir fonden besk.

Hummer à l'Armoricaine

För 4 personer

3 kokta humrar (frysta som fått tina)

1 sats skaldjursfond, se här intill

1/2 röd paprika

smör

2 kvistar färsk dragon (eller 1 tsk torkad)

2 msk konjak (om man vill)

majsstärkelse

salt och peppar

Att äta till:

ris

persilja och dragon

blandad sallad

citron

1. Fryst hummer måste tinas långsamt i kylskåp. Det tar minst ett dygn. Skala humrarna och ta hand om kött från stjärt, klor och ben. Koka en enkel skaldjursfond enligt recept här intill.

2. Finhacka paprika och färsk dragon och fräs med 1 matsked smör. Tillsätt fond och konjak. Låt koka upp och sjuda några minuter. Red av med majsstärkelse löst i vatten till sås. Sjud sakta ytterligare 3-4 minuter. Blanka av såsen med 1 matsked kallt smör och smaka av med salt och peppar.

3. Värm hummerköttet varsamt ovanpå riskastrullen eller i kastrull på svag värme tillsammans med en matsked smör. Lägg upp hummern på tallrikar och fördela såsen över. Toppa med färska blad av persilja och dragon. Ris, citron och blandad sallad är rätta tillbehören.

Gourmetstuvade räkor

För 4 personer

1 kg räkor med skal

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

200 g färska champinjoner

1 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

1 msk tomatpuré

1 msk konjak (om man vill)

smör

salt och peppar

persilja

Att äta till:

rostat vitt bröd

blandad sallad

citron

1. Skala räkorna. Skala och finhacka den gula löken. Skala och riv vitlöksklyftan. Skiva champinjonerna.

2. Fräs den gula löken med smör i vid kastrull eller panna. Löken ska inte få färg utan bara klarna. Vänd ner svamp och låt den svettas ut några minuter under omrörning. Tillsätt vitlök, vin och grädde. Klicka i tomatpuré och låt allt koka upp och småkoka utan lock till dess såsen tjocknar.

3. Smaka av med salt, peppar och konjak. Vänd ner räkorna och låt allt bli varmt men inte koka. Lyft pannan av spisen.

4. Rosta vitt bröd och fördela skaldjursstuvningen över. Garnera med persilja. Bjuds direkt med blandad sallad och citron.

Att dricka till

Torrt vitt vin eller ett smakneutralt mineralvatten är bästa dryckesval till skaldjur. Okej, man kan dricka torr champagne också, men det kan man ju göra till snart sagt allt som kan ätas. Lyxa till det med en flaska Sancerre Les Belles Dames (2245) för 149 kronor. Välgjort, friskt vin med behagliga frukttoner. Bäst kylskåpskallt.

Bildtext 1-2: Nykokade skaldjur, antingen det är överkomliga räkor eller lyxig hummer, ger alltid en känsla av fest.

Annons
Annons