Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömming Niçoise

Annons

4 portioner

Marinad:

4 vitlöksklyftor

saft av 1 citron

1 ½ dl olivolja

2 msk sherry

salt och peppar

Grönsaker:

4 små röda tomater

4 små gula tomater

2 kokta kalla potatisar

2 hårdkokta, kalla ägg

4- 8 kronärtskocksbottnar, konserverade

Sallad:

1 röd paprika

1 liten bunt haricots verts

1 fänkål

Vinägrett:

1 msk vitvinsvinäger

3 msk olivolja

½ tsk Dijonsenap

salt och peppar

Garnityr:

balsamsirap (alternativ balsamvinäger och olivolja)

Dag 1: Skala och pressa vitlöksklyftorna till marinaden, blanda med de övriga ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg i strömmingen. Låt dra i kylskål 1 dygn.

Dag 2: Sätt ugnen på 200 grader. Klyfta tomaterna och skär potatisen i tunnan skivor. Dela äggen i halvor liksom kronärtskockorna.

Dela, kärna ur och skär paprikan till salladen i munsbitar, lägg dem på till exempel en plåt och rosta bitarna i övre delen av ugnen tills de börjar mjukna. 15- 20 minuter. Förväll haricots vers i lättsaltat vatten om de är färska. Skiva fänkålen tunt. Rör ihop ingredienserna till vinägretten. Blanda ihop salladen i en bunke och tillsätt vinägretten.

Lägg upp ägghalvor och grönsaker vackert på tallrikar med salladen intill. Låt strömmingarna rinna av lite och lägg upp dem vackert. Ringla till sist över lite balsamsirap.

Bild: TOMAS YEH

Annons
Annons