Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagsgryta på strömming

Annons

4 portioner

8 strömmingsflundror, skurna i munsbitar

4 potatisar

2 schalottenlökar

2 rödlökar

1 l fiskbuljong av tärning

2 lagerblad

10- 12 svartpepparkorn

2 morötter

½ huvud spetskål

det vita av 1 purjolök

2 msk ättiksprit (12 %)

1 knippe färsk spenat (50 g)

salt och peppar

Garnityr:

finskuren persilja och gräslök

Till servering:

knäckebröd

Herrgårdsost

Skala och tärna potatisen. Skala och skär schalottenlöken grovt och rödlöken i tunna klyftor. Koka upp buljongen och tillsätt potatis, lök och lagerblad. Låt småkoka 8- 10 minuter. Skala och skär under tiden morötterna i slantar, låt dem sjuda med i ytterligare 5 minuter. Skär kålen fint och purjolöken lite diagonalt och tillsätt. Smaka av med salt, peppar och ättika. Lägg i strömmingen och eventuellt romsäckarna samt efter någon minut även spenatbladen. Låt sjuda ytterligare några minuter.

Häll eventuellt upp grytan i varm terrin och garnera med persilja och gräslök.

Knäckemackor med herrgårdsost smakar utmärkt som tilltugg samt ett glas vanligt, hederligt folköl.

Bild: TOMAS YEH

Annons
Annons