Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älggryta med bacon och steklök

Annons

5 portioner

800 g älgkött

1 morot

1/4 rotselleri

2 gula lökar

1 knippa persilja

1/2 kruka timjan

1/2 kruka rosmarin

2 lagerblad

smör och rapsolja

2 dl rödvin

1 1/2 msk vilt- eller kalvfond

150 g bacon

300 g steklökar

maizena till redning

salt och peppar

1. Skär älgköttet i inte alltför stora grytbitar. Skala och skär ner morot, rotselleri och lök i bitar.

2. Bryn köttet i lika delar smör och rapsolja. När köttet fått fin färg tillsätts grönsakshacket. Bryn allt ett par minuter till.

3. Tillsätt hela kvistar av persilja, timjan och rosmarin. Lägg i lagerblad och fortsätt med rödvin, fond och vatten så det täcker. Koka upp och sjud grytan under lock cirka en och en halv timme.

4. Strimla bacon och skala steklöken. Stek löken till dess den får fin färg, då läggs bacon i pannan och allt får steka ihop någon minut. Vänd ner blandningen i grytan när den är nästan klar.

Red av grytan med maizena och låt den sjuda 5 minuter till därefter. Fiska upp örtkvistarna och ersätt dem hackade färska kryddor av samma slag. Salta och peppra. (TT Spektra)

Annons
Annons