Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska frikadeller med selleri

Annons

4 portioner

750 g rotselleri

1 liter vatten

1/2 citron

2 msk salt/liter vatten

300 g kalvfärs

200 g fläskfärs eller blandfärs

1/2 gul lök, hackad

1/2 dl mjölk

1 litet ägg

1/2 dl ströbröd

salt och vitpeppar

Sås:

2 msk flytande matfett

3 msk vetemjöl

4 dl spad från sellerikoket

1 dl vispgrädde

1 äggula

1 citronklyfta

Skala sellerin och skär den i ca 1 cm tjocka stavar. Koka upp vatten med salt och citronskivor och koka selleristavarna nätt och jämnt mjuka, de ska fortfarande vara "al dente". Låt dem rinna av och spara kokspadet.

Blanda alla ingredienser till färsen och forma till bullar.

Koka upp kokspadet från sellerin och sjud bullarna 3-4 minuter eller tills de flyter upp. Skär igenom en bulle och kontrollera att den är genomkokt. Ta upp bullarna med hålslev och sila spadet väl.

Mät upp 4 dl av kokspadet och häll i en kastrull. Knåda ihop matfett och mjöl till en kula, som vispas ner i det sjudande spadet tillsammans med grädden. Sjud såsen 2-3 minuter.

Rör ut äggulan med 2-3 msk av såsen och vispa ner i den färdiga såsen. Koka upp och dra av plattan och smaksätt med citronsaft. Blanda i selleristavarna och frikadellerna.

Servera de danska sellerifrikadellerna med kokt, skalad potatis eller kokt ris och garnera med hackad dill eller persilja.

Annons
Annons