Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fläskfilégryta med katrinplommon

Annons

4 portioner

600 g fläskfilé

2+1 msk smör

2 msk vetemjöl

2 morötter

3 gula lökar

3 äpplen

100 g katrinplommon

1 vitlöksklyfta

4-5 kvistar färsk timjan

2 lagerblad

1 1/2 msk konc. kalvfond

2 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

2 dl vatten

salt och vitpeppar

ev. 2-3 msk calvados

1. Skala och skär morötterna i bitar, gula lökarna i klyftor och äpplena i bitar. Dela plommonen på mitten.

2. Putsa och skär upp köttet i 2-3 centimeter tjocka skivor som trycks ut lätt med knuten hand. Stek köttet hastigt i 1 matsked smör, bara så det får färg. Ta upp köttet och lägg i bitar av morot och lök. Stek grönsakerna någon minut.

3. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt vatten, vin och grädde. Låt koka upp, därefter sänks värmen så vätskan bara sjuder sakta. Lägg i grönsakerna från pannan samt plommon, äpplen, finhackad vitlök, lagerblad och timjan samt slå i kalvfond. Sjud grytan 10-15 minuter. Därefter läggs köttet i och allt får sjuda ytterligare 5 minuter.

4. Smaka av med salt och vitpeppar. Om man vill kan grytan smaksättas med lite calvados just före servering.

Annons
Annons