Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hel kyckling på gåsavis

Annons

Hel kyckling på gåsavis

För 4 personer

1 stor färsk kyckling

1 citron

salt och peppar

3 msk smält smör

3 dl hönsbuljong från tärning eller fond

Till fyllning:

1-2 äpplen

10 katrinplommon

Till såsen:

1 1/2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl sky från stekningen

2 dl grädde

salt och peppar

Till servering:

kokt brysselkål

vinbärsgelé

stekt potatis

1. Gnid fågeln med citronhalvorna. Salta och peppra. Fyll kycklingen med äppelklyftor och katrinplommon. Bind gärna upp kycklingen med bomullsgarn så fyllningen inte ramlar ur. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Lägg kycklingen på rygg i en långpanna och pensla den med smält smör. Stek fågeln i 175 graders ugn cirka 20 minuter eller till dess den fått lite färg.

4. Slå 3 deciliter hönsbuljong i pannan och fortsätt stekningen ungefär en timme.

5. Höj värmen till 250 grader. Stek kycklingen fem minuter i den högre temperaturen. Pensla några matskedar kallt vatten över kycklingen, stäng av ugnen och men låt kycklingen stå kvar med luckan på glänt drygt fem minuter. På det här sättet får kycklingen ett knaprigt skinn.

6. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull och späd med silad sky från långpannan. Rör ner grädde och låt såsen sjuda 5 minuter. Salta och peppra.

7. Lägg upp fågeln på fat, hel eller i bitar. Serveras med gräddsås, stekt potatis, brysselkål och gelé.

Ugnsstekt gås med madeirasky

10-12 personer

1 gås på cirka 4-5 kg

1 citron

50 g smör

1 msk salt

1/2 tsk vitpeppar

Till fyllning:

5-6 syrliga äpplen

200 g katrinplommon

1 purjolök

1 kruka färsk timjan

3-4 msk calvados (om man vill)

Till skyn:

1 gul lök

2 dl gåssky

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 dl madeira

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

majsstärkelse

salt och peppar

koloritsoja

ev. calvados

Att äta till:

lättkokt brysselkål

stekta äppelklyftor

gelé

stekt potatis

1. Plocka bort kråset ur fågelns buk. Ta bort synligt fett som finns vid fågelns öppningar. Gnid in fågeln med citronsaft på in- och utsida, Krydda insidan med salt och peppar.

2. Förbered fyllningen. Äpplen delas i bitar med skal och kärnhus kvar, skär purjolöken i bitar och blanda allt med katrinplommon och hackad timjan. Tillsätt calvados om man vill. Fyll fågelns buk med blandningen och sy eller bind ihop fågeln så fyllningen inte rasar ut under tillredningen.

3. Värm ugnen till 175 grader. Placera en långpanna på nedersta falsen och över den ett stekgaller. Häll 2-3 deciliter vatten i långpannan.

4. Pensla gåsen med smält smör och placera den med ryggen uppåt på gallret i ugnen. Var 30:e minut skedas vätska från långpannan varsamt över fågeln. Efter en timme vänds gåsen med bröstet uppåt och så får den steka klart vilket tar knappt 3 timmar. När 10 minuter återstår penslas gåsen med kallt vatten och därefter får ugnsluckan stå på glänt för att skinnet ska bli extra knaprigt.

5. Sila vätska från långpannan och ta tillvara ett par deciliter till skyn. Bäst är om fågeln steks långt i förväg och skyn får svalna så fettkakan kan avlägsnas. Fräs samman smör och hackad gul lök i kastrull. Klicka i tomatpuré och späd med sky, madeira och vatten. Lägg i lagerblad och en buljongtärning. Koka upp och red av med majsstärkelse. Sjud såsen 5 minuter innan den färgas och smakas av med salt och peppar samt eventuellt lite calvados.

Skånsk äpplekaka med valnötter

6-7 personer

5-6 syrliga äpplen

1 1/2 dl veteströbröd

1 dl strösocker

50 g valnötskärnor

4 msk smör

3 msk vatten

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär frukten i tunna skivor. Smöra en ugnsfast form och sprid ut hälften av frukten i formen. Strö över hälften av ströbrödet och sockret. Fortsätt med äpplen och avsluta med resterande ströbröd och socker.

2. Stöt valnötskärnorna lätt i mortel och sprid ut nötbitarna över äppelkakan.

3. Skär kallt smör med osthyvel till tunna band som läggs glest över kakan. Tillsätt tre matskedar vatten och grädda kakan 30 minuter i 200 graders ugn. Serveras med vaniljsås eller vaniljglass. (TT Spektra)

Annons
Annons