Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krämig jordärtskockssoppa med rökt skinka

Annons

4 portioner

Jordärtskockssoppa är mat man blir snäll av. Milt och mjukt och lent för själ och gom.

750 g jordärtskockor

2 potatisar

1 citron

2 vitlöksklyftor

smör

olivolja

1 1/2 dl vitt vin

7 1/2 dl vatten

2 1/2 hönsbuljongtärningar eller 4 1/2 msk kycklingfond

3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

salt

nymalen svartpeppar

cirka 1 tsk citronsaft

2-3 skivor rökt skinka

Skala jordärtskockorna och potatisen. Lägg dem i vatten med lite citronsaft så de inte mörknar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs skockor, potatis och vitlök några minuter.

Tillsätt vinet och låt det koka ihop någon minut. Häll sedan på vatten och lägg i buljongtärningarna. Blanda väl och låt koka i cirka en kvart tills allt mjuknat.

Kör soppan med mixer. Rör i grädden och värm utan att det börjar koka. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.

Toppa med strimlad skinka, lite rivet citronskal, svartpeppar och färsk timjan.

Annons
Annons