Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxrulader med kallrökt fläsk

Annons

4 portioner

8 skivor oxinnanlår eller ytterlår (ca 600 g)

4 skivor kallrökt fläsk (70- 80 g)

1 rödlök

1 gul lök

1 saltgurka

1 äpple

2- 3 msk dijonsenap

smör till stekning

salt och peppar

Sås:

1 l sky

eventuellt oxbuljongtärning eller

koncentrerad fond

1 gul lök

2 äpplen

2 morötter

½ dl ansjovisspad

salt och peppar

Till servering:

potatis eller potatismos

eventuellt saltgruka i stavar

Skär fläsket i strimlor på längden. Skala och skär lökarna i smala strimlor. Skär saltgurkan i stavar. Kärna ur och skär äpplet i stavar. Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och platta ut dem lite med knogarna. Bred på dijonsenap. Salta och peppra. Fördela fläsk, lök, saltgurka och äpple på skivorna och rulla ihop dem hårt. Trä upp rulladerna 4 och 4 på grill- eller träspett. Bryn spetten i smör i en vid panna så att köttet får riktigt fin färg. Ta upp spetten och vispa ur pannan med lite vatten. Fyll upp med 1 l vatten som får koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt buljong eller koncentrerad fond.

Skala och skiva löken till såsen. Kärna ur och skär äpplena i vackra bitar. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg över spetten i en järngryta, häll över skyn och häll på ansjovisspadet. Skaka grytan och låt den puttra under lock cirka 1 timme, tills ruladerna känns mjuka. Lägg i grönsakerna efter halva tiden.

Servera direkt ur grytan med kokt mjölig potatis eller ett gott potatismos samt eventuellt fler stavar av saltgruka.

Annons
Annons