Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizza med skinka, färska grönsaker och kall vitlökssås

Annons
Pizza på sista biten julskinka alternativt rökta korvar från det avsomnade julbordet får fräscht sällskap av färska grönsaker

För 4 personer

Till degen:

1/2 paket jäst

1 1/2 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1 kryddmått salt

4 1/2 dl vetemjöl

Till fyllningen:

3 dl färdig tomatsås, gärna basilikakryddad

5 dl riven ost

300 g fint strimlad skinka

1 gul lök

1 grön paprika

100 g champinjoner

3-4 tomater

1 kruka färsk basilika

Till vitlökssåsen:

2 dl mager crème fraiche

2 msk majonnäs, gärna lätt

1-2 vitlöksklyftor

1/2 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar

1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och sist vetemjöl. Arbeta samman en smidig deg som får jäsa under bakduk i 30 minuter.

2. Förbered fyllningen. Riv osten, strimla skinkan, skär löken i smala klyftor, skiva champinjonerna och skär paprika och tomater i bitar.

3. Rör samman crème fraiche och majonnäs till vitlökssåsen. Pressa eller riv vitlöksklyftorna och blanda i. Några droppar vitvinsvinäger friskar upp smaken. Avsluta med salt och vitpeppar. Kyl såsen.

4. Dela degen i fyra delar som kavlas ut på mjölat bakbord. Lyft över degen till plåtar täckta med bakplåtspapper. Bred ut lite tomatsås mitt på degen men lämna 6-7 centimeter utan sås längs kanterna.

Lägg ett lager riven ost på tomatsåsen och avsluta med skinka och grönsaker. Vik upp kanterna så pizzorna får "båtform".

5. Grädda pizzorna mitt i 250 graders ugn cirka 5-6 minuter. Degkanten ska få färg men inte bli bränd. Garnera de färdiga pizzorna med färsk basilika.

Annons
Annons