Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renytterlår med rårörda whiskylingon

En härlig skogsrätt med mustiga, rökiga och syrliga smaker.

Annons

2 dl lingon

1/2 dl socker

2 msk rökig maltwhisky

2 tsk honung

800 g renytterlår (innanlår går också bra)

salt

svart- eller vitpeppar från kvarn

smör

300 g kantareller

1 näve färska basilikablad

1 syrligt äpple, t ex Aroma eller Granny Smith

Blanda lingon, socker, whisky och honung. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt stå medan du gör resten.

Lägg fram köttet en bra stund innan det ska stekas. Sätt ugnen på 125 grader. Torka av köttbiten, salta och peppra. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna. Stek sedan vidare i ugnen tills det får 54 grader innertemperatur. Ta ut köttet, vira in det i smörpapper och låt vila bredvid spisen i cirka 10 minuter. Skär i skivor och torka av dem lite lätt. Om du vill kan du spara skyn till sås.

Smörstek kantarellerna under tiden som köttet är i ugnen. Salta och peppra och blanda ner nyrivna basilikablad.

Fördela skivorna på fyra varma tallrikar. Skär riktigt tunna skivor av äpplet och placera ovanpå köttet. Toppa med whiskylingonen och lägg svampen vid sidan om. Servera med kokt potatis.

Annons
Annons