Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sockersaltad anka

Annons

10 portioner

Kockarna bakom Taste it i Örebro menar att konceptet "Whisky dinner" har framtiden för sig. Att dricka whisky till maten är en smakupplevelse. Men det är viktigt att välja whisky med omsorg. Till den här rätten ska man dricka 12-årig Caol Ila.

Den sockersaltade ankan serveras med mustig rödvinssås smaksatt med caol ila samt rödbet och mandelpotatisterrine.

5 ankbröst

2 dl socker

1/2 dl salt

svartpeppar

Putsa brösten fria från senor och hinnor. Snitta fettet på brösten i ett rutmönster.

Lägg ankan i ett bleck och tillsätt socker och salt. Ställ dessa i kyl över natten.

Bryn först brösten med fettsidan ner.

Peppra köttet.

Stek i ugn på 100 grader till en innertemperatur på 52 grader .

Låt köttet vila i folie 5- 10 minuter innan servering.

Rödvinssås smaksatt med Caol Ila:

1 gul lök

1 palsternacka

3 vitlök

2 msk olja

1 dl socker

2 dl rött vin

4 msk balsamvinäger

3 msk kalvfond

2 msk Caol Ila

maizena

Hacka lök, palsternacka och vitlök fint, stek i olja. Strö över socker och låt koka in.

Häll på rödvin och balsamvinäger, låt koka tills den reducerat till hälften. Smaka av med kalvfonden, salt och peppar.

Mixa såsen slät.

Smaka till sist av med Caol Ila.

Red eventuellt av med maizena.

Rödbets- och mandelpotatisterrine:

500 g rödbetor

1 1/2 kg mandelpotatis

400 g smör

salt och svartpeppar

Koka betorna med skal tills de är helt klara.

Skala och mixa dessa i en matberedare tills allt är riktigt mixat.

Smaka av med salt och peppar.

Häng rödbetorna i en handduk så att all överflödig vätska avlägsnas och ställ i kylen.

Koka potatisen med skal tills de är helt klara.

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Stek den i rikligt med smör.

När potatisen har fått färg smaka av med salt och peppar.

Klä en brödform med plastfolie.

Pressa potatisröran hårt i brödformen och ställ i kyla över natten.

Bred sedan ut ett tunt lager med rödbetsmixen på potatisen och låt stå i kyla i två timmar.

Lyft sedan ur terrinen med hjälp av plasten och skär den i portionsbitar.

Innan servering kör i ugn på 150 grader i 15 till 20 minuter.

Annons
Annons