Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stekt falukorv med italiensk potatisgratäng och svamp

Annons

4 portioner

Tid: 1 1/4 tim varav cirka en timme i ugnen)

400 g falukorv

800 g potatis

500 g Karl Johan-svamp eller ostronskivling

saften av en citron

1 knippa bladpersilja

50 g parmesanost

2 skivor vitt bröd

½ dl olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

På sydländskt vis berikar vi här potatisen med svamp, parmesanost och naturligtvis olivolja. Det ger rätten ett riktigt lyft. Skala potatisen och skär den i cirka ½ cm tjocka skivor. Rensa svampen. Skär av skaften och skär hattarna i tjocka skivor. Droppa citron över så att de inte mörknar. Skölj och hacka persiljan. Blanda den med riven ost och smulat bröd. Brödet kan lätt smulas i matberedare.

Smörj en ungssäker form med lite olja. Varva omväxlande potatis och svamp i flera lager. Salta och peppra mellan lagren. Strö över smulblandningen och droppa över lite olja.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka en timme eller tills potatisen är mjuk. Servera gratängen som ensamrätt med bröd och tomatsallad eller till stekt kött. Rätten går bra att frysa.

Tips: rester av gratängen kan delas upp i portionsformar och frysas in. De kan snabbt tinas och värmas i mikrovågsugn.

Annons
Annons