Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träkolsgrillad rostbiff

För att laga till denna rätt krävs en träkolsgrill med lock och bottenventil.

Annons

Till 4-6 personer

1 kg rostbiff alt. fransyska, entrecote eller biffrad

1 msk rapsolja

1 tsk konc. ox- eller kalvfond

salt och svartpeppar

1. Putsa bort eventuella senor eller fettpartier som är synliga utanpå köttet. Gnid in köttet med en blandning av rapsolja och koncentrerad ox- eller kalvfond. Avsluta med att salta och peppra köttet och klappa in kryddorna med handflatan. Tryck in en stektermometer i köttets tjockaste del.

2. Fyll grillen med ganska mycket grillkol och tänd på. När glöden börjar bli fin, rakar man ut den mot kanterna med en liten spade eller liknande så man får ner en form mitt i grillen. Fyll formen med vatten, lägg på gallret och placera köttet mitt över vattenformen.

3. Öppna botten- och toppventilen nästan helt och lägg på locket. Kontrollera några gånger att glöden inte brinner ut under tillagningen. Köttet är klart när kärntemperaturen ligger strax under 60 grader.

4. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skivas upp.

Varm rostbiff kan serveras i centimetertjocka skivor på samma sätt som portionsgrillat kött.

Annons
Annons