Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pocherat ägg med ansjovis, rädisor, färska örter, kryddost, krutonger och kaprisdressing

Annons

4 portioner

4 ägg, så färska som möjligt

1/2 dl ättika

2 l kokande vatten

300 g ansjovisfilé, skuren i remsor på längden

1/2 kruka gräslök, skuren i stavar

1/2 kruka körvel, grovt skuren

1 knippe rädisor, rensade och delade på mitten

200 g kryddost, bruten i ojämna bitar

4 msk krutonger, finns att köpa färdiga

1 ark smörpapper (att lägga upp på)

citron- och kaprisdressing:

3 dl mager vispbar grädde (helst från vegetabiliskt fett)

1 msk rivet citronskal (ungefär en citron)

1 msk kapris, hackad

vitpeppar från kvarn och efter smak

Knäck äggen i varsin kaffekopp (det är viktigt att äggulan är hel), tillsätt ättikan i det kokande vattnet, låt koka upp igen och gör en virvel med hjälp av en hålslev. Häll äggen ett i sänder i mitten av kastrullen, låt sjuda i fyra minuter, lyft upp i en bunke med kallt vatten och låt svalna. Ta upp ägget, ta bort den stelnade vitan som inte fastnat. Dela försiktigt på längden med en vass kniv, gulan ska vara lite krämig i mitten.

Gör dressingen: Vispa grädden lätt med citronskalet. Tillsätt kaprisen mot slutet, smaka av med vitpeppar.

Klipp ut ett ark smörpapper som gott och väl täcker ett fint fat. Arrangera ägg, ansjovis, örter, rädisor, kryddost och krutonger ovanpå papperet. Klicka över dressingen, servera gärna lite dressing bredvid i en skål.

Annons
Annons