Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bisque på kräftor med brödkrutonger och rouille

Annons

4 portioner

Bisque är en mustig fransk soppa på puréade skaldjur. En bra och god start på kräftskivan.

Ingredienser för 4 portioner

1 kg kokta kräftor

1 1/2 liter fiskbuljong

1 lök

1 selleristjälk, finhackad

1 morot, finhackad

1 lök, hackad

1 vitlöksklyfta

1/2 citron, skal och saft

1 chilifrukt, urkärnad och skivad

1 röd paprika

5 mogna tomater

2 msk olivolja

3 msk torrt vitt vin

1 msk cognac eller pastis

Garnering

1 morot, fint strimlad

1 stjälk selleri, fint strimlad

Koka upp fiskbuljongern och tillsätt lök, selleri, vitlök, morot.

Skala kräftorna och lägg skalen i buljongen. Tillsätt vitt vin, citronskal och saft, tomater, paprika och chili och koka i 25 minuter. Kör buljongen med kräftskal i en mixer för att få kraftigare smak. Sila av skal och grönsaker i en tät trådsil och häll upp i en kastrull. Buljongen kan behöva silas flera gånger. Det går att använda en silduk för att få soppan helt slät. Koka buljongen i 10 minuter för att reducera vätskan och koka ihop smakerna. Tillsätt olivolja och cognac. Smaka av och salta och peppra.

Strimla moroten och sellerin i tandstickstunna bitar. Fräs lätt i lite olivolja.

Lägg upp lite av grönsakerna på en tallrik tillsammans med kräftstjärtarna. Häll på soppan och toppa med krutonger och den pikanta chilimajonnäsen, rouille.

Rouille

Det finns flera olika varianter på denna sydfranska sås. Potatis och olja brukar vara bas. Här är en lättgjord variant på majonnäs. Den är utmärkt till soppan men går också bra till kräftorna på bordet.

1 dl majonnäs

2 msk citron

2 krm cayennepeppar

1/4 grillad och skalad röd paprika

salt

Dela en röd paprika och grilla den med skal i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Lägg paprikan i en skål och dra plastfilm över skålen. Ångan får skalet att lossna lättare. Skala och mosa paprikan till en slät puré.

Blanda majonnäs, cayennepeppar och citron. Tillsätt paprikapurén. Smaka av och salta.

Krutonger

2 brödskivor vitt bröd.

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, grovt skivade

salt

Skär bort kanterna på brödet och skär skivorna i tärningar. Rosta brödtärningarna i en stekpanna tillsammans med olivolja och de grovt skivade vitlöksklyftorna och en nypa salt. Rosta tills brödet är knaprigt. Ta bort vitlöken innan krutongerna ska serveras

Annons
Annons