Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostgratinerad lök- och potatissoppa

Annons

4 portioner

4-6 lökar

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

1 1/2 l vatten

3 msk konc kycklingfond

2 lagerblad

6 potatisar (400-500 g)

1 kruka persilja

4 skivor vitt formbröd

2 dl riven ost

Sätt ugnen på grill, 250 grader. Skala, dela och skiva löken. Fräs löken, utan att den tar färg, i en stor kastrull med olja i ca 10 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt vin, vatten, koncentrerad fond och lagerblad. Låt småputtra i cirka 10 minuter.

Skala och skiva potatisen tunt i matberedaren eller för hand. Lägg ner potatisskivorna i den sjudande soppan och koka i ytterligare ca 5 minuter eller tills skivorna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Grovhacka och rör ner persiljan. Fördela soppan i ugnssäkra skålar.

Riv brödet grovt och fördela ovanpå soppan. Strö över osten. Gratinera i ugnen i ca 3 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

Servera gärna med frasiga baguetter och charkuterier. Avrunda med färsk frukt.

Annons
Annons